Förändringsförmåga - nyckeln till framgång i en snabbföränderlig värld

Förändringsförmåga är idag den mest avgörande kompetensen för organisationer som vill vara framgångsrika och konkurrenskraftiga. I en tid av snabb teknologisk utveckling och global omställning handlar det om att kunna driva sin egen utveckling, skapa resultat och snabbt omsätta ny teknik som exempelvis AI i praktiken.

Historiskt perspektiv och nuläge:

Redan 1994 identifierade vi behovet av ökad förändringsförmåga i vår forskning:

"–Organisationer agerar idag i en turbulent och föränderlig omvärld med inslag av ökad internationalisering, ökad och förnyad konkurrens, teknikutveckling mm. I denna bakgrund finns kravet på ett trendbrott gällande organisationers effektivitetsutveckling för att vara konkurrenskraftiga."

 Nu, 2025, står vi inför ett skifte av ännu större magnitud. Globala förändringar, nya förutsättningar och teknologiska möjligheter ställer enorma krav på organisationers förmåga att hantera förändring – i en allt snabbare takt.

Utmaningar och möjligheter:

Våra insikter från branschen visar på att många organisationer fortfarande kämpar med att utveckla sin förändringsförmåga. Som en VD nyligen uttryckte det: 

"–Jag har insett att vi inte kan förändringsledning. Det håller inte längre att bara skicka folk på kurs eller ha konsulter som springer här och gör vårt jobb. Vi behöver något annat. Vi behöver träna upp vår egen förändringsförmåga och kapacitet."

Förändringsförmågan är ofta den verkliga flaskhalsen i företagens utveckling - inte tekniken i sig. I början av 90-talet såg vi effektiviseringsvinster på 30-50%. Det skifte vi nu upplever har potential att ge ännu större effekter.

Vägen framåt:

Genom att medvetet bygga er förändringsförmåga rustar ni er för framtiden och tar ägandeskap för er egen utveckling. Vi står bara i början av en ny era - förmågan att se möjligheter och agera därefter blir avgörande för er framgång.

 

Föregående
Föregående

En framgångsrik förändringsprocess och dess faser

Nästa
Nästa

Bli en effektiv ledningsgrupp